Fredrik Johansson - Om ledarskap, entreprenörskap och ständig utveckling!

21 Juni 2018


MatildaS_vitbakgrund.jpg
Matilda Sporre

Digital kommunikatör

matilda.s@doublegroup.se

073 - 41 44 42


Han är VD på Double Group, styrelseledamot i Företagarna Göteborg, aktiv i Ung Drive, föreläsare på Handelsakademin och stolt nybliven pappa till sonen Elias. Fredrik arbetar varje dag för att tiodubbla sin egen utveckling och nu vill han hjälpa sina kollegor och branschkamrater att göra samma sak! 

- Att kunna bidra till andra människors utveckling är det som jag blir lycklig av. Här på Double Group får jag varje dag möjlighet att arbeta med framåtsträvande kollegor som vill växa som individer och har en genuin vilja att hjälpa sin omgivning att utvecklas. Dessutom är vi ett team bestående av många olika personlighetstyper som vill förstå och hjälpa varandra. Vem vill inte arbeta på ett sådant ställe? 

Har du alltid velat jobba med marknadsföring?

Nej det skulle jag inte säga. Jag pluggade naturvetenskap på gymnasiet i Karlskoga, Värmland. Efter det hade jag planen att börja på Chalmers här i Göteborg men jag insåg ganska snart att det inte var det jag ville. Jag testade istället att läsa ekonomi och det hela slutade med en kandidatexamen i marknadsföring på handels. Efter det fick jag ett jobberbjudande på Göteborgs Posten. Det var otroligt lärorikt där men inte så flexibelt. Inte alls konstigt med tanke på storleken på företaget såklart. Tillslut började jag kolla mig runt och hamnade av en slump på intervju hos Double Net där jag alltså träffade Dejan! Han berättade lite om Double Net där jag kunde jobba som säljare, men också om det nystartade Double Search, som behövde en ledare.

”Jag valde att maximera alla möjliga chanser för mig att utvecklas”

Double Search var vid denna tidpunkt helt nystartat och bara lite lätt testkört. Det krävdes någon som ville vara med och bygga upp företaget från scratch. Dejan erbjöd möjligheten att antingen vara säljare på DoubleNet eller VD på Double Search. Detta blev ett slags vägskäl som satte basen för vem jag är och vill vara som människa. Jag gick på magkänslan och valde att maximera alla möjliga chanser för mig att utvecklas.  

Resultatet blev att jag nu skulle sälja och leverera sökoptimering, fakturera och driva ett företag, områden jag inte hade någon som helst erfarenhet inom sen tidigare. Jag tog en riktig chansning och gav mig in i spelet, dessutom nästan helt utan lön.

Redan tidigt utmärkte vi oss som ett schysst alternativ av SEO – byrå. Vid denna tid fanns det en del byråer som kunde lura sina kunder med just SEO arbetet för att tjäna pengar. Vi erbjöd riktig hjälp till ett väldigt väldigt förmånligt pris. Ett arbete som gav utdelning. För ungefär 3 år sedan började vi bredda vårt utbud av tjänster och vi fortsätter ständigt att utvecklas.

 

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det skulle jag nog säga är alla lärdomar som jag får med mig. Hela denna resa har varit som en 5 årig utbildning i entreprenörskap, en konstant utbildningsprocess som inte stannar här. I höstas slog vi äntligen ihop Double Search och Double Net till ett gemensamt företag med en ännu mer storslagen vision. Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare. Jag vill att jag och alla mina kollegor skall tiodubbla sin egen utveckling och att våra kunder skall kunna göra samma sak, tillsammans med oss. Nu vill vi få luft under vingarna!

 

Vad skiljer Double Group från andra företag i samma bransch?

Det är nog det faktum att vi inte försöker jämföra oss med och likna andra företag i samma bransch. När många andra företag vill utkonkurrera varandra på marknaden, vill vi samarbeta! Vi tvekar inte på att tipsa kunden om våra konkurrenter – om konkurrenterna kan erbjuda bättre hjälp än oss. För vi vill skapa det bästa möjliga resultat för våra kunder, oavsett vem som gör jobbet. Vi drivs av att uppfylla andra företags affärsidéer som bidrar till en bättre värld. Det är så vi uppnår vår egen dröm, för det är just att hjälpa andra att bli bättre, som är det vi drömmer om att göra! 

Hur är du som ledare? Vilken stämning bidrar du till på Double Group?

Jag försöker att alltid sprida en positiv energi, men jag vill också utmana mina kollegor att pressa sig själva lite till för att uppnå stordåd. Det finns däremot inga tvång, det är frihet under ansvar eftersom alla genuint vill bidra till företaget. Dedikationen på kontoret är stor. Så länge den finns kan vi arbeta hur vi vill, vart vi vill. Jag uppmuntrar mina kollegor att resa, jobba utomlands, jobba utomhus, jobba hemifrån eller bara på ett café. Vad som helst som kan bidra till extra inspiration och vardaglig glädje. För att bli riktigt bra på marknadsföring måste man vara passionerad och älska det man gör, och gör man det så behövs inga begränsande kontroller eller kontor. 

Utanför arbetet då, vem är du där?

Jag tror faktiskt inte, för egen del, på att separera jobb och fritid. Det handlar om att ha så pass bra självdisciplin att man ser hur både jobbet och vardagslivet kan ta en till sina mål. Det är viktigt att ha samma mål hemma såväl som på jobbet. Sen skall karriären inte stoppa den utveckling man får hemma. Jag tror att min lilla son kan hjälpa mig att utvecklas precis lika mycket som mitt företag. Likväl skall inte privatlivet hindra ens motivation för att arbeta. Det gäller att öppna sig och se inspirationen i allt. Man måste erkänna att man själv är ansvarig för sin vardag och förändra sitt liv tills man känner sig nöjd på alla plan. Sedan sätter man ett mål som man känslomässigt vill uppnå och då vet man plötsligt varför man skall bli bättre på det man gör. Oavsett om det är privat eller på jobbet.

 

Slutligen, tre lärdomar eller tips du kan dela med dig av till andra företagare?

  1. Var ödmjuk! Framgång leder ofta till arrogans, men arrogans leder inte till fortsatt utveckling. Vill du bli bättre måste du fortsätta att vara ödmjuk och öppen, sanningen är nämligen att vi alla har extremt mycket kvar att lära, alltid.

  2. Var noggrann vid rekrytering och anställ inte människor du tror är lätta att kontrollera. Anställ hellre personer ”som är bättre än dig själv” och som utmanar dig. Försök att nå in lite på djupet hos personen som skall bli din nya kollega, fundera på vilken roll personen skall ha och vad den skall tillföra, hur kan denna person komplettera hela gruppen?

  3. Våga ställa om verksamheten. Det är därför Double Net och Double Search har gått ihop, vi ser någonting större och ifrågasätter oss själva mer idag. Istället för att skylla på omgivningen. Allt är upp till oss! Nu ser vi till att tiodubbla vår egen utveckling!MatildaS_vitbakgrund.jpg
Matilda Sporre

Digital kommunikatör

matilda.s@doublegroup.se

073 - 41 44 42