15-åringens dag på sociala medier

12 November 2018


emil
Emil Lindén

Prao

emil@doublegroup.se


Larmet ringer, upp med mobilen. Känner du igen dig? Det gör iallafall jag. Men vem är jag? Jo, jag är en genomsnittlig femtonårig användare av sociala medier.

Notiserna dräller in, de flesta kommer från Snapchat, YouTube och Instagram. Morgonens energi används bara till att svara på meddelanden och kolla på inlägg. Men varför är det så?

Sociala medier är för ungdomar en trend. De är inget måste, men alla håller på med det. Precis som Gameboy eller Nintendo DS också var en trend. Skillnaden är att sociala medier är större, kommer att finnas mycket längre och har integrerat sig i våra liv på ett sätt så att de snart blir ett måste. För att vara ärlig har sociala medier blivit ett problem för många, eftersom att riktiga vänner knappt behövs längre.

Trenden vänder snabbt

En ny trend kommer då många börjar använda/ nyttja något nytt. Därför är de sociala medierna väldigt sårbara för trendskiften. Nyligen har Facebook tappat bland oss yngre användare. Det kan vara svårt att förstå varför, men det mest grundläggande är att vuxna har Facebook. Eftersom att mitt riktiga namn syns finns det en tydlig koppling mellan mig som ungdom och mina föräldrar. På så sätt väljer de flesta ett annat socialt nätverk. Men facebook har, likt alla andra sociala nätverk sätt att hålla kvar användare och göra oss lojala. Här är ett par exempel:

  • Snapstreaks - På snapchat får du en streak med en annan person om du skickar en så kallad snap (bild) till samma person och den till dig var 24 timme. Om ni inte gör det försvinner den och ni får börja om på 0.

  • Notiser - Instagram och Facebook är största bovarna här, du får notiser om allt möjligt. Till och med det som är helt irrelevant.

  • Stjäla funktioner - De sociala nätverken tar funktioner från varandra för att hålla kvar användare. På så sätt kan de största sociala nätverken ersättas med varandra då de gör samma sak, men har olika utseenden.

Den oexisterande gemenskapen

Skolorna i Göteborg har ett eget socialt nätverk, Hjärntorget. På Hjärntorget kan uppgifter lämnas in och meddelanden kan skickas till elever och lärare. Samt att alla vi elever ser hur det går för oss i de olika ämnena. Vi ser snabbt fördelarna med detta systemet, det är snabbt och smidigt. Men vi glömmer, eller snarare förbiser en viktig detalj. Borde inte relationen mellan lärare och elev räcka? Om en elev har en fråga borde det finnas tid under skoldagen. Detta exemplet handlar nästan om något annat, men det säger ändå något om hur sociala medier fungerar för oss ungdomar. Dem känns som en lösning på problem. Det känns som att jag är med alla mina vänner och att jag inte missar någonting. Men i själva verket är jag ensam med min mobil och missar allt som händer runtom mig.

Hur används sociala medier?

Vi borde inte enbart fokusera på de negativa med sociala medier, utan även det positiva. Vad är då det positiva med sociala medier? Som femtonåring ger sociala medier mig möjligheten att hålla kontakt med fler vänner än vad jag någonsin skulle kunna tänka mig. Jag får också en inblick i andras liv vilket kan vara inspirerande och nyttigt. Det är otroligt hur jag håller kontakten med en kompis som bor på andra sidan landet, som jag inte har träffat på 5 år.

Alla ungdomar använder sociala medier på olika sätt och av olika anledningar, själv använder jag det för att hålla kontakt med andra och dela med mig av de bilder jag tar… o hur bra är inte det?

Här listar jag några andra anledningar till varför ungdomar använder sociala medier:

  • Få många följare - Vissa vill ha många följare, anledningarna för det kan skilja lite. Vissa vill inspirera andra, andra vill ha uppmärksamhet och några vill få andra att tycka som dem.

  • Visa andra vem dem är - Andra använder sociala medier för att visa vem dem är, hur de klär sig osv…

  • Nyheter - Det finns även dem som använder sociala medier istället för att läsa tidningar.

  • Bränna tid - En av de vanligaste anledningarna till att använda sociala medier är att bli av med tid när det inte finns något annat att göra.

När används sociala medier?

De olika anledningarna till varför sociala medier används bestämmer också när de används. Om du är som jag använder du sociala medier framförallt på morgonen och kvällen. Men många väljer att använda sociala medier mitt under dagen, till och med under lektioner. Andra väljer att  dela med sig av en idé eller tanke direkt när de kommer på den. Det finns inget rätt eller fel, men det är viktigt att sociala medier inte överanvänds. När framförallt yngre människor överanvänder sociala medier kan det leda till ytterligare stress i skolan och liknande. Därför krävs det försiktighet och måttlighet från alla användarnas sida. Kanske borde sociala medier själva hjälpa användare att använda plattformen måttligt?emil
Emil Lindén

Prao

emil@doublegroup.se